Короп

Короп - це поширена прісноводна риба родини коропових. Одомашнена форма цієї риби є одною з найпоширеніших промислових риб в рибних господарствах помірного поясу, декоративною формою одомашненого коропа є парчевий короп. Натуралізовані у «диких» водоймах коропи мають певні зовнішні відмінності від «ставкових» форм, через це у деяких регіонах України прижилась запозичена з російської традиції назва для здичавілих форм - сазан.
Довжина тіла коропа - до 1 м, жива маса може сягати понад 20 кг. Найбільші особини сягають понад 45 кг. Відомі гігантські коропи, що сягають 120 та більше кілограмів, належать до інших видів, що мешкають у країнах Південно-Східної Азії.
Тіло товсте, спина широка. Плавці - від світло-коричневого та червоного до чорного кольору. Луска може бути різних розмірів та кольору. Є різновиди лише частково вкриті лускою, або зовсім без луски.Короп досягає статевої зрілості на 3-5-му році життя. Нерест у травні за температури води +17 °C. Плодючість сягає понад 800 тис. ікринок, які відкладаються в неглибоких ділянках на трав'янисті рослини.
У звязку з розповсюдженістю, хитрістю, фізичною силою і солідними розмірами - короп є однією з найпривабливіших риб для аматорської і спортивної ловлі. Існує безліч способів ловлі цієї прекрасної риби. Снасті для такої ловлі повинні бути особливо міцними, але при цьому не можуть бути надто помітними у воді, оскільки короп відомий своєю обережністю ( особливо його великі екземпляри).
Зважаючи на всеїдність цієї риби, ловлять її на безліч різноманітних наживок, проте особливої уваги заслуговують бойли, консервована і ферментована кукурудза, живі наживки наприклад черв'як або опариш.
Способів ловлі коропа також є велика кількість, однак найбільшої популярності набрала ловля з дна на " волосяну оснастку" або поплавковою оснасткою ( в місцях де така ловля є можливою у зв'язку з будовою водойми). Найкращі результати як по кількості риби, так і по її розміру приносить ловля на дні у місцях де проходять так звані "карпові стежки" - це зони дна, по яких мігрують зграї коропа у пошуках корму. Найчастіше такі зони виникають біля різноманітних рельєфних особливостей дна ( ями, бровки, перепади глибини). Виявивши таке місце під час риболовлі можна помітно покращити свій улов порівняно з риболовами, які ловлять на звичайному рівномірному дні. Додатково покращити ефект від перспективної точки дозвилить прикормлювання риби в цьому місці в певний час впродовж кількох днів ( звичайно, якщо ви живете біля водойми і маєте таку можливість).
При ловлі трофейного коропа потрібно максимально зосередитись на процесі і намагатись уникати потрапляння сторонніх запахів на наживку, або у прикормку, оскільки будь-які зайві аромати можуть різко знизити результативність ловлі.